het zout der aarde


het zout der aarde 1.0

persoon of zaak die iets of iem. kracht, bezieling, inspiratie, waarde, wezenlijke kwaliteit e.d. geeft; persoon van wie of zaak waarvan de bezielende werking voor iets of iemand uitgaat of die er de inspirerende kracht van vormt
Naar Mattheus 5: 13.

Algemene voorbeelden


Zo wordt van de christen, de gedoopte, verwacht dat hij of zij een licht en smaakmaker wil zijn voor anderen. Bijbeltekst: Mt. 5, 13-16: Jullie zijn het zout van de aarde. Maar als het zout krachteloos wordt, waar moet je het dan mee zouten?

http://www.rknieuws.net/nl/doop_online/index.html

Dominee Daniel Vanescote is voor een nieuw mandaat van vier jaar herkozen als voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk van België (VPKB). Dat gebeurde met een grote meerderheid tijdens de jaarlijkse synodevergadering in Gent. Vanescote had eerder al het tema van de bijeenkomst aan de aanwezigen voorgelegd: "Zijn wij nog wel het zout der aarde?".

De Standaard,

In zijn beroemde boek 'Over Vrijheid' schrijft John Stuart Mill: "Het is belangrijk om ongebruikelijke zaken zoveel mogelijk ruimte te geven, zodat het op den duur duidelijk kan worden welke hiervan geschikt zijn om een gewoonte te worden. Er zijn maar weinig experimenten die een vooruitgang op de gangbare gebruiken zouden zijn, als zij door anderen werden overgenomen. Maar deze weinigen zijn het zout der aarde; zonder hen zou het menselijk leven een stilstaand water worden." Mill beschrijft hier treffend het belang van experimenteren. Een samenleving kan zich alleen verder ontwikkelen indien regelmatig nieuwe ideeën, methodieken en instrumenten in de praktijk worden beproefd.

http://www.iminet.org/html/visie/index_visie.html,